Kategorier
kurser / kurssit nyheter / uutiset utställningar / näyttelyt

Sommar / Kesä 2021


JAKARTE DELTAR PÅ COLLISION FESTIVAL 14-20.6.2021

Collision Art Collective har hyrt en lokal på Storgatan 18 och man kan besöka deras konstnärskollektiv och konstfestival redan nu, men 14-20.6 så finns Jakarte i deras skyltfönster samt med en miniutställning med Fanny Käld och Alexander Granqvist.

Fredag 17.6 blir det också Culture Hang, en sorts After Work för konstnärer och andra! Vi meddelar närmare om tider och ifall man måste anmäla sig pga restriktionerna.

https://www.instagram.com/collisionfestival2021/

 

JAKARTE OSALLISTUU COLLISION-FESTIVAALIIN 14.-20.6.2021

Collision Art Collective on vuokrannut studio keskustassa, Isokatu 18, ja voit vierailla heidän taiteilijakollektiivissaan ja taidefestivaaleilla jo nyt, mutta 14-20.6 Jakarte on heidän näyteikkunassaan ja mininäyttelyssä Fanny Käldin ja Alexander Granqvistin kanssa.

Perjantai 17.6 on myös Culture Hang, eräänlainen After Work taiteilijoille ja muille! Ilmoitamme lisätietoja ajankohdista ja jos joudut rekisteröitymään rajoitusten vuoksi.

https://www.instagram.com/collisionfestival2021/


ÖPPEN ATELJÉ MED SOMMARKONSTNÄR JOHAN SANDÅS 15.6.2021, kl. 18-20

Vi är jätteglada att det blev just Johan Sandås som blev Jakobstads första sommarkonstnär 14.6-25.7.2021! Förutom att hans projekt med träsnitt är både intressant och deltagarvänligt så är det roligt att hans tema är arbete och arbetslöshet bland annat. Jakartes initiativ till sommarkonstnär bottnade ju i viljan att förbättra sysselsättningen för yrkeskonstnärer, så det knyts fint samman med hans tema!

Johan kommer att hålla till mycket på torget och man kan följa honom på sociala medier, men vi ville ge Jakartes medlemmar en chans att komma och prata med Johan i vår ateljé, samt delta i konstprojektet förstås!

AVOIN ATELJEE KESÄTAITEILIJA JOHAN SANDÅSIN KANSSA 15.6.2021, klo 18-20

Olemme erittäin iloisia siitä, että juuri Johan Sandåsista tuli Pietarsaaren ensimmäinen kesätaiteilija 14.6-23.7.2021! Sen lisäksi, että hänen puupiirroksia ovat sekä mielenkiintoisia että osallistujaystävällisiä, on jännää, että hänen teemansa on muun muuassa työ ja työttömyys. Jakarten aloite kesätaiteilijana perustui haluun parantaa ammattitaiteilijoiden työllisyyttä, joten se liittyy hienosti hänen teemaansa!

Johan tulee olemaan erittäin aktiivinen torilla ja voit seurata häntä sosiaalisessa mediassa, mutta halusimme antaa Jakarten jäsenille mahdollisuuden tulla puhumaan Johanin kanssa studiollemme ja tietysti osallistua taideprojektiin!


AKVARELLKURS MED SIRKKU ROSI 3-4.7.2021 kl. 9-15

Jättespännande akvarellkurs i juli! Mer info i medlemsmejlen! Anmälan till jakarte.jakobstad@gmail.com innan 25.6, 15 platser finns per dag.

VESIVÄRIKURSSI SIRKKU ROSIN KANSSA 3.-4.7.2021 kl. 9-15

Erittäin jännittävä akvarellikurssi heinäkuussa! Lisätietoja jäsenkirjeessä! Ilmoittautuminen osoitteeseen jakarte.jakobstad@gmail.com ennen 25.6. 15 paikkaa on saatavilla/päivä.


HELEN SCHJERFBECK-DAGEN 10.7.2021 kl. 10-15 MÅLAR VI I SKOLPARKEN

Vi har scenen till förfogande och den kan man ju använda om det regnar framförallt, men hela parken får vara vår inspiration. Sommarkonstnär Johan Sandås är med oss på förmiddagen!

Kontakta Denice Björk 0505923053 om du vill låna material eller undrar något.

Betania-kyrkan kommer antagligen att ha öppet ifall man behöver låna toalett.

HELEN SCHJERFBECKIN PÄIVÄ 10.7.2021 klo 10-15 MAALAAMME KOULUPUISTOSSA

Voimme käyttää myös lava, ennen kaikkea jos sataa, mutta koko puiston on oltava inspiraationamme. Kesätaiteilija Johan Sandås on meidän kanssamme aamupäivällä!

Ota yhteyttä Denice Björkiin 0505923053, jos haluat lainata materiaalia tai sinulla on kysyttävää. Betanian kirkko on todennäköisesti avoinna, jos tarvitset käyttää wc.


S
ommargalleriet i Stadsbiblioteket är öppet och gratis för alla medlemmar. Man får föra in två verk, varav minst ett ryms med. Om något inte ryms med ska det hämtas senare samma dag. Verken bör vara högst två år gamla.

Man får gärna märka verken med namn, titel, årtal och telefonnummer, men vi har också lappar på plats.

Det finns plats för några rumsliga verk, även om man bör vara medveten om att det rör sig mycket barn i biblioteket och väldigt känsliga verk kanske man ska undvika att föra in. Man kan alltid mejla och fråga oss ifall man känner sig osäker vad som passar och ryms.

Temat byter varje år, och i år är det ”Kropp”. Man kan tänka människokropp, djurkropp, himlakropp… ja, nästan vilket fysiskt objekt som helst. Låt fantasin flöda.

Sommargalleriet hängs torsdagen 1.7, och inlämning sker kl. 10-12. Man får lämna in två verk, minst ett blir valt. Vi tar ner verken tisdagen 31.8 och man kan hämta dem kl. 16-18.

Kesägalleria Kaupunginkirjastossa on avoin ja ilmainen kaikille jäsenille. Voit tuoda mukaan kaksi teosta, joista vähintään yksi mahtuu. Jos jokin ei sovi, se on noudettava myöhemmin samana päivänä. Teosten ei tulisi olla yli kaksi vuotta vanhoja.

Voit merkitä teokset nimellä, teoksen nimellä, vuodella ja puhelinnumerolla, mutta meillä on myös teoslaput mukana.

Joillekin installaatiolle on tilaa, vaikka sinun pitäisi olla tietoinen siitä, että kirjastossa on paljon lapsia ja erittäin haurausia teoksia tulisi ehkä välttää. Voit aina lähettää sähköpostia ja kysyä meiltä, jos et ole varma, mikä sopii.

Teema vaihtuu joka vuosi, ja tänä vuonna se on ”Keho”. Voidaan ajatella ihmiskehoa, eläinkehoa, taivaankappaletta… kyllä, melkein mitä tahansa fyysistä esinettä. Anna mielikuvituksen virrata.

Kesägalleria ripustetaan torstaina 1.7, ja voit tuoda teokset klo 10-12. Voit tuoda kaksi teosta, ainakin yksi valitaan. Otamme teokset pois tiistaina 31.8 ja voit noutaa ne klo. 16-18.


Tre Städer-utställningen hålls vid Tobaksmagasinet 30.6-1.8 och inlämning för de som blivit valda sker tisdagen 29.6 kl. 9-12.
Vi meddelar ännu om det blir någon form av vernissage, men öppning är i alla fall 30.6 kl. 18. Verken hämtas 2.8, kl. 12-16.

Kolme kaupunkia -näyttely pidetään Tupakanmakasiinissä 30.6-1.8, ja valitut teokset tuodaan tiistaina 29.6 klo. 9-12. Ilmoitamme edelleen, jos jonkinlainen avaaminen tulee olemaan, mutta näyttely avaa 30.6 klo. 18. Teokset noudetaan klo 2.8, klo 12-16.


SHAPES AND SPACES 4.8-29.8.2021

Shapes and spaces är ett projekt med fokus på installationskonst för Jakartes medlemmar och Novias bildkonststuderande. Vi har skapat en gemenskap kring projektet och visar konst på temat form och rum där materialet ofta spelar huvudrollen. Albert Braun har hållit workshop och agerat mentor.

Utställningen hålls på Tobaksmagasinet 4.8-29.8.2021. Det blir konstfest och vernissage under säkra former utomhus 4.8, kl. 18-20. Mer info kommer senare!


Shapes and spaces on Jakarten jäsenten ja Novian kuvataiteen opiskelijoiden installaatiotaiteen projekti. Näyttelyn teemana on muoto ja tila ja useissa teoksissa materiaali on saanut pääroolin. Työpajaopettajana ja mentorina on toiminut Albert Braun.

Näyttely on esillä Tupakkamakasiinissa 4.-29.8.2021. Turvalliset avajaiset pidetään ulkona 4.8. klo 18-20. Lisätietoa myöhemmin!


GÖR KONST MED PAPPERSMASSA – Jenni Österlund

21-22.8.2021 kl. 9-15, upphämtning 26.8 kl. 18

Anmäl innan 10.8.2021, jakarte.jakobstad@gmail.com

I kursen använder vi pappersmassa i olika färger för att skapa målningar/reliefer i papper. Vi lär oss hur man gör sin egen pappersmassa som man kan använda till sina konstverk. Workshopen är fokuserad på tid för att skapa, men med lite grundläggande information i papperstillverkning får vi en grundläggande förståelse för vårt skapande. Jag delar med mej av tekniker jag själv använder för att skapa pappersmålningar och lite tips under processen.

Kom med och skapa!

Ta med:

-Sked

-Tvättsvamp

-Gammal handduk/stort plastkar

-Papper/tidningar av alla de slag – börja samla redan nu!

Jenni Österlund är en papperskonstnär med en kandidatexamen i konst och kultur. Hon har jobbat med papper i två år och studerat papperskonst i Brera Academy, Milano. Hennes konst är baserad på en tanke om återvinning och materialets livscykel och en strävan efter hållbart skapande.

”Jag älskar att jobba med pappersmassa eftersom det tillåter mej leka med textur och form på ett nytt sätt”

För att se fler av hennes arbeten : https://pappersmagikern.wordpress.com/

 

TEE TAIDETTA PAPERIMASSALLA – Jenni Österlund

21-22.8.2021 kl. 9-15, nouto 26,8 klo 18

Ilmoittaudu ennen 10.8. jakarte.jakobstad@gmail.com

Kurssilla käytämme eriväristä massaa maalausten / reliefien luomiseen paperille. Opimme tekemään omaa paperimassaa, jota voit käyttää taideteoksissasi. Työpaja keskittyy luomisaikaan, mutta joillakin paperinvalmistuksen perustiedoilla saamme luomiseen varten. Jaan tekniikoita, joita käytän itseäni luodessani paperimaalauksia ja joitain vinkkejä prosessin aikana.

Tule luomaan!

Tuoda mukaasi:

-Lusikka

-Sieni

-Vanha pyyhe / iso muovikylpy

– Kaikenlaisia paperia ja sanomalehtiä – aloita kerääminen nyt!

Jenni Österlund on paperitaiteilija, jolla on kandidaatin tutkinto taiteesta ja kulttuurista. Hän on työskennellyt paperin parissa kaksi vuotta ja opiskellut paperitaidetta Milanon Brera-akatemiassa. Hänen taiteensa perustuu ajatukseen kierrätyksestä ja materiaalin elinkaaresta sekä pyrkimyksestä kestävään luomiseen.

”Rakastan paperimassan kanssa työskentelyä, koska se antaa minulle mahdollisuuden pelata tekstuurilla ja muodolla uudella tavalla”

Jos haluat nähdä lisää hänen työstään: https://pappersmagikern.wordpress.com/